Zašto je kraljevsko plava KRALJEVSKO plava i zašto čaj u 5

Hello ladies,

Da li znate zbog čega se kraljevsko plava boja naziva kraljevskom? Ne, ne, nije zbog kraljevske plave krvi 🙂 Kraljevsko plavu boju su izmislili mlinari iz Engleske grofovije Samerset koji su pobedili na konkursu da naprave savršenu haljinu za Britansku kraljicu Šarlotu od Mecklenburg-Strelitza  koja je živela od 1744. god do 1818.god. Od tada kraljevsko plavom se naziva nijansa tamno plave boje često sa primesom bledo ljubičaste ili blago crvenkaste nijanse s’ tim što se tadašnja, tzv. tradicionalna kraljevsko plava razlikuje od onoga što danas nazivamo kraljevsko plavom (tradicionalna je dosta tamnija).

20150907_113318

Da se plava boja ne naziva kraljevskom bez razloga potvrdjuje i sama kraljica Elizabeta II poznata po svom besprekornom stilu. Prema istraživanju magazina Vog plava boja je definitivno najzastupljenija u njenom ormaru.

Izvor: www.dailymail.co.uk
Izvor: http://www.dailymail.co.uk

A kad smo već kod Engleske da li znate kako je nastala tradicija ispijanja čaja u 5? 🙂

20150907_113324

Čaj je zapravo nastao u Kini. Prema legendi jedan kineski car je naredio da se suvi listići obavezno stavljaju u prokuvalu vodu nakon što je na pauzi od puta slučajno probao proključalu vodu sa suvim listićima koji pali sa obližnjeg drveta i oduševio se ukusom. Tradicija ispijanja čaja se tako najpre raširila u Kini a kako su u to vreme, negde od 16. do 17. veka trgovački karavani često iz Kine putovali ka drugim zemljama tradiciju su preneli i na druge zemlje, najpre Portugal a zatim i Holandiju kao glavni centar trgovine čaja u Evropi.

U Engleskoj je ovu tradiciju donela portugalska princeza Katarina Braganca kada se udala za engleskog kralja Čarlsa II u 17.veku. Medjutim, čajanke baš u 5 počele su da budu popularne tek od 1840.godine a za to je zaslužna vojvotkinja Ana od Bedforda. Naime, u to vreme u Engleskoj su postojala samo dva obroka, doručak i večera a vojvotkinja Ana od Bedforda je obično bila gladna izmedju 16h i 18h pa je tražila da joj se u to vreme donese čaj i pecivo i pozivala drugarice da joj se pridruže da ne bi bila sama. Tako je nastao ritual za modernu aristokratiju i visoko društvo tog doba. Oblačile su se duge svečane haljine, stavljale rukavice i šeširi, ispijao se indijski čaj iz kineskih porcelanskih šoljica, jelo se pecivo i sitni kolači i to u periodu oko 16h za viši sloj a oko 18h za niži.

Da se vratimo mi sad u 21. vek 🙂 Nismo ni kraljice ni vojvotkinje a ni ne živimo u Engleskoj ali nas ništa ne sprečava da se osećamo tako, zar ne? 🙂

Da li vi radije pijete čaj ili kafu i da li je kraljevsko plava boja zastupljena u vašem ormanu? 🙂

Do sledećeg čitanja,

Prncess of handmade ❤

2 comments

Постави коментар